Η DIHK ανησυχεί για τις βρετανικές επιχειρήσεις των γερμανικών εταιρειών

Ο Διευθύνων Σύμβουλος των γερμανικών Επιμελητηρίων βιομηχανίας και Εμπορίου (DIHK), Martin Wansleben, ανησυχεί για τη διαμάχη σχετικά με τους ελέγχους Brexit στη Βόρεια Ιρλανδία, οι οποίοι έχουν ανασταλεί στο μεταξύ. Είπε στις εφημερίδες του Funke media group (εκδόσεις του Σαββάτου). “Από την άποψη της γερμανικής οικονομίας, είναι ανησυχητικό το γεγονός ότι η συμφωνία αποχώρησης, συμπεριλαμβανομένου του πρωτοκόλλου της Βόρειας Ιρλανδίας, έχει επανειλημμένα τεθεί υπό αμφισβήτηση από το Ηνωμένο Βασίλειο μετά το Brexit”, δήλωσε ο Wansleben.

“Αυτό θα κάνει επίσης το σύνολο των επιχειρήσεων του Ηνωμένου Βασιλείου λιγότερο ασφαλές για τις γερμανικές και ευρωπαϊκές εταιρείες.”Την Τετάρτη, η Βόρεια Ιρλανδία ανακοίνωσε απροσδόκητα ότι θα αναστείλει τους ελέγχους στα εμπορεύματα από το Ηνωμένο Βασίλειο. Την Παρασκευή, ένα δικαστήριο στο Μπέλφαστ σταμάτησε προσωρινά την κίνηση.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος του DIHK Wansleben τόνισε ότι η ΕΕ πρέπει να συνεχίσει να ενεργεί αποφασιστικά και να υπερασπίζεται τα ευρωπαϊκά οικονομικά συμφέροντα. “Οι Βρετανοί σχεδιάζουν να αποκλίνουν από τους κανόνες και τα πρότυπα της ΕΕ, για παράδειγμα στην προστασία των δεδομένων, τα τρόφιμα ή τη χημεία, αυξάνουν επίσης το κόστος συναλλαγών για τις γερμανικές εταιρείες στις επιχειρήσεις του Ηνωμένου Βασιλείου με πολύ συγκεκριμένο τρόπο”, ανέφερε. Ενόψει της στενής δικτύωσης της οικονομίας και στις δύο πλευρές της Μάγχης, απαιτείται επειγόντως μια θετική ατζέντα για το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Μεγάλης Βρετανίας για τις εταιρείες.

Σύμφωνα με την DIHK, οι γερμανικές εταιρείες έχουν περίπου 2.500 υποκαταστήματα στο Ηνωμένο Βασίλειο με πάνω από 400.000 υπαλλήλους. Οι βρετανικές εταιρείες έχουν 1.500 υποκαταστήματα στη Γερμανία με περίπου 300.000 υπαλλήλους. Η αβεβαιότητα που συνεχίζεται από το δημοψήφισμα του Brexit το 2016 αντικατοπτρίζεται σε έναν συνεχώς μειούμενο όγκο συναλλαγών.

Από τότε, το Ηνωμένο Βασίλειο έχει υποχωρήσει από την πέμπτη θέση στη δέκατη θέση μεταξύ των σημαντικότερων εμπορικών εταίρων. “Λόγω της ανάπτυξης και των υφιστάμενων προκλήσεων, το DIHK αναμένει περαιτέρω μείωση των εισαγωγών και των εξαγωγών για το τρέχον έτος 2022”, δήλωσε ο Wansleben στις εφημερίδες Funke. “Τότε το Ηνωμένο Βασίλειο θα μπορούσε ακόμη και να αποχωρήσει από τους 10 πρώτους στον κατάλογο των σημαντικότερων εμπορικών εταίρων της Γερμανίας.“

Ο όγκος των συναλλαγών μεταξύ της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας και της Μεγάλης Βρετανίας έφθασε στο αποκορύφωμά του το 2015. Κατά το έτος πριν από την ψηφοφορία για το Brexit, οι χώρες αντάλλαξαν αγαθά αξίας 127, 4 δισ. Σύμφωνα με το DIHK, ο όγκος συναλλαγών το 2021 θα μπορούσε να πέσει κάτω από το όριο των 100 δισεκατομμυρίων ευρώ για πρώτη φορά σε δέκα χρόνια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *