Προνόμια συνταξιούχων: πληρωμή χειμερινών καυσίμων, φθηνότερη ασφάλιση και άλλα

Επίδομα Παππούδων
Οι παππούδες και γιαγιάδες που φροντίζουν τα εγγόνια ηλικίας 12 ετών και κάτω είναι σε θέση να διεκδικήσουν πιστώσεις Εθνικής Ασφάλισης, οι οποίες μπορούν να ενισχύσουν το εισόδημά τους από τη συνταξιοδότηση.

Προκειμένου να πληροί τις προϋποθέσεις, ο παππούς και η γιαγιά πρέπει να φροντίζουν τακτικά το εγγόνι τους (ή τα εγγόνια) και να είναι κάτω από την ηλικία συνταξιοδότησης του κράτους.

Το επίδομα ονομάζεται “καθορισμένες πιστώσεις Εθνικής Ασφάλισης παιδικής μέριμνας ενηλίκων” και εισήχθη το 2011.

Αντί να λαμβάνει χρήματα, ο παππούς και η γιαγιά λαμβάνει πιστώσεις για να συμπληρώσει τις εθνικές ασφαλιστικές εισφορές τους, με τον ίδιο τρόπο που θα έκαναν εάν εργάζονταν.

Λαμβάνοντας αυτές τις εισφορές, δεν θα χάσουν τη δυνατότητα να δημιουργήσουν το κρατικό συνταξιοδοτικό τους δικαίωμα.

Για να διεκδικήσετε το όφελος, θα πρέπει να υποβάλετε αίτηση με τη φόρμα “CA9176” που είναι διαθέσιμη μέσω του ιστότοπου HM Revenue & Customs.

Είναι επίσης δυνατό να διεκδικήσετε για προηγούμενα χρόνια.
Στην Αγγλία, μπορείτε να υποβάλετε αίτηση για δωρεάν κάρτα λεωφορείου ηλικιωμένου ατόμου όταν φτάσετε στην Κρατική ηλικία συνταξιοδότησης για γυναίκες (είτε είστε άνδρας είτε γυναίκα).

Όσοι ζουν στο Λονδίνο μπορούν να ταξιδεύουν δωρεάν με λεωφορείο, μετρό και υπερυψωμένα τρένα όταν γίνουν 60 ετών.

Στην Ουαλία, τη Σκωτία και τη Βόρεια Ιρλανδία, μπορείτε να υποβάλετε αίτηση για δωρεάν κάρτα λεωφορείου όταν γυρίσετε 60.

Αυτά τα περάσματα λεωφορείων σας δίνουν το δικαίωμα να κάνετε δωρεάν ταξίδια εκτός αιχμής, συνήθως μεταξύ 9.30 π.μ. και της τελευταίας υπηρεσίας κατά τη διάρκεια της εβδομάδας, και όλη την ημέρα τα Σαββατοκύριακα και τις αργίες.

Μπορείτε να υποβάλετε αίτηση για το δελτίο στο διαδίκτυο στο Gov.co.uk ιστοσελίδα.

Τα εκπτωτικά ταξίδια με τρένο είναι επίσης διαθέσιμα με κάρτα Senior Railcard σε άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω. Χτυπά ένα τρίτο από τα εισιτήρια τρένων.

Μπορείτε να αγοράσετε ένα online ή σε ένα γραφείο εισιτηρίων για £30 για ένα πέρασμα ενός έτους ή £70 για ένα πέρασμα τριών ετών.

Μπόνους Χριστουγέννων £10
Υπάρχει ένα ελάχιστα γνωστό μπόνους £10 που καταβάλλεται, συνήθως την πρώτη εβδομάδα του Δεκεμβρίου, σε όσους λαμβάνουν ορισμένα οφέλη, συμπεριλαμβανομένης της κρατικής σύνταξης και της συνταξιοδοτικής πίστωσης.

Το αφορολόγητο μπόνους καταβάλλεται αυτόματα σε όσους είναι επιλέξιμοι.

Αν νομίζετε ότι πρέπει να είστε επιλέξιμοι και δεν έχετε λάβει το χριστουγεννιάτικο μπόνους, επικοινωνήστε με το Jobcentre Plus ή το κέντρο συντάξεων που ασχολείται με τις πληρωμές σας.

Εισήχθη για πρώτη φορά το 1972 για να καλύψει το κόστος ενός χριστουγεννιάτικου δείπνου και καταβάλλεται σε περίπου 13 εκατομμύρια ανθρώπους κάθε χρόνο.

Εδώ είναι πόσο αξίζει σήμερα η κρατική σύνταξη

Δωρεάν συνταγές
Τώρα κοστίζει £9.35 για μια συνταγή NHS, αλλά αν είστε ηλικίας 60 ετών και άνω και ζείτε στην Αγγλία, δεν θα χρειαστεί να πληρώσετε τίποτα.

Όσοι ζουν στο υπόλοιπο Ηνωμένο Βασίλειο δικαιούνται δωρεάν συνταγές ανεξάρτητα από την ηλικία τους.
Δεν θα χρειαστεί να πληρώσετε NI (ακόμα κι αν εξακολουθείτε να εργάζεστε)
Όταν αρχίσετε να εργάζεστε, αρχίζετε να κάνετε εισφορές Εθνικής Ασφάλισης (NI), οι οποίες προστίθενται για να σας επιτρέψουν να λάβετε παροχές, συμπεριλαμβανομένης της κρατικής σύνταξης.

Για όσους απασχολούνται, οι εισφορές κατηγορίας 1 είναι ένα ποσοστό του ποσού που κερδίζετε.

Όσοι είναι αυτοαπασχολούμενοι πρέπει να πληρώσουν τις εισφορές της κατηγορίας 2 ως κατ ‘ αποκοπή ποσοστό και την κατηγορία 4 ως ποσοστό του ποσού που κερδίζετε.

Όταν φτάσετε στην ηλικία συνταξιοδότησης του κράτους, σταματάτε να πληρώνετε εισφορές κατηγορίας 1 και κατηγορίας 2, ακόμα κι αν εξακολουθείτε να εργάζεστε.

Εξακολουθείτε να πληρώνετε εισφορές κατηγορίας 4 Εάν έχετε φορολογητέα κέρδη από το έτος που φτάνετε στην ηλικία συνταξιοδότησης του κράτους (αλλά αυτά στη συνέχεια σταματούν).

Τι σημαίνει η εαρινή δήλωση για τα χρήματά σας

Έκπτωση ημέρες έξω
Αν είναι μέρες έξω που ψάχνετε (και υποθέτοντας ότι είναι ασφαλές να το κάνετε), υπάρχουν διαθέσιμες εκπτώσεις για άτομα ηλικίας άνω των 60 ετών.

Μια ανώτερη ιδιότητα μέλους της National Trust, για παράδειγμα, είναι 25% φθηνότερη εάν είστε άνω των 60 ετών, μειώνοντας το κόστος σε £54 αντί για £72 για ένα ετήσιο πέρασμα.

Η αγγλική εταιρεία Κληρονομιάς προσφέρει ένα ανώτερο πέρασμα για £51 (αντί £60) για άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών.

Πληρωμή Χειμερινών Καυσίμων
Εάν γεννηθήκατε στις ή πριν από τις 5 Απριλίου 1954, θα μπορούσατε να πάρετε μια έκπτωση στους ετήσιους λογαριασμούς σας με τη μορφή ενός αφορολόγητου κατ ‘ αποκοπή ποσού μεταξύ £100 και £300 για να βοηθήσετε στην πληρωμή του ενεργειακού σας λογαριασμού.

Αυτή η χειμερινή πληρωμή καυσίμων γίνεται αυτόματα εάν λαμβάνετε την κρατική σύνταξη.

Αλλά λαμβάνετε την πληρωμή χειμερινών καυσίμων και νομίζετε ότι είστε επιλέξιμοι, μπορείτε να υποβάλετε αξίωση απευθείας τηλεφωνικά ή ταχυδρομικά στο Κέντρο πληρωμών χειμερινών καυσίμων.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *